Tot ce trebuie sa stii despre atestatul ADR

Atestatul ADR este un document esential pentru orice sofer care transporta marfuri periculoase.

Daca vrei sa il obtii, trebuie sa stii ca procesul este unul destul de complex, insa merita din plin efortul, in conditiile in care iti poate deschide o multime de usi in cariera.

Ce este atestatul ADR?

Atestatul ADR este un document oficial care atesta ca esti calificat sa transporti marfuri periculoase. Acest atestat este emis de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si este valabil 5 ani.

Marfurile periculoase sunt substante sau obiecte care, in timpul transportului, pot prezenta riscuri pentru sanatatea, siguranta sau mediul inconjurator. Acestea pot include substante inflamabile, explozive, toxice, radioactive sau corosive.

De ce este necesar atestatul ADR?

Transportul marfurilor periculoase este reglementat de Conventia ADR, care este un acord international valabil si in  Romania. Conventia ADR prevede ca transportul marfurilor periculoase trebuie sa fie efectuat in conditii de siguranta, pentru a proteja sanatatea, siguranta si mediul inconjurator.

Atestatul ADR este necesar pentru a asigura ca persoanele care transporta marfuri periculoase au cunostintele si abilitatile necesare pentru a face acest lucru in siguranta.

Cum sa obtii atestatul ADR?

Pentru a obtine atestatul ADR, trebuie sa urmezi un curs de pregatire si sa dai un examen. Cursurile de pregatire pentru atestate ADR sunt oferite de scolile de soferi acreditate.

Examenul pentru atestatul ADR este un examen de tip grila, cu 30 de intrebari pentru atestatul ADR colete si 20 de intrebari pentru atestatul ADR cisterna. Pentru a promova examenul, trebuie sa obtii minimum 21 de raspunsuri corecte pentru atestatul ADR colete si minimum 14 raspunsuri corecte pentru atestatul ADR cisterna.

Tipuri de atestate ADR

Exista doua tipuri de atestate ADR:

 • Atestatul ADR colete – este necesar pentru transportul marfurilor periculoase in colete, containere sau in vehicule cu o masa totala maxima autorizata (MTMA) de pana la 3,5 tone.
 • Atestatul ADR cisterna – este necesar pentru transportul marfurilor periculoase in cisterne.

Ce vei invata la cursul de pregatire pentru atestatul ADR?

La cursul de pregatire pentru atestatul ADR, vei invata despre:

 • Clasificarea marfurilor periculoase
 • Etichetarea si marcarea marfurilor periculoase
 • Reglementarile privind transportul marfurilor periculoase
 • Pregatirea vehiculelor pentru transportul marfurilor periculoase
 • Pastrarea sigurantei in timpul transportului marfurilor periculoase

Cum sa te pregatesti pentru examenul ADR?

Cel mai bun mod de a te pregati pentru examenul ADR este sa urmezi un curs de pregatire si sa faci cat mai multe exercitii. Exista o serie de resurse disponibile pentru a te ajuta sa te pregatesti pentru examen, precum cursuri de pregatire online, carti si manuale. chestionare online.

Sfaturi suplimentare pentru a obtine atestatul ADR

 • Alege un curs de pregatire de la o scoala de soferi acreditata, cum este InstructorulTau din Brasov
 • Fa cat mai multe exercitii pentru a-ti testa cunostintele.
 • Dormi bine inainte de examen!
 • Nu te stresa! Examenul ADR nu este atat de dificil pe cat pare.