„Bătaia cu flori la Șosea”, de Ștefan Luchian, este una dintre lucrările de mare valoare din patrimoniul Muzeului de Artă din Constanța.

În opinia criticului de artă Doina Păuleanu, aceasta ar fi cea mai frumoasă acuarelă din arta românească.

Ccapodopera are dimensiuni de 42×55,5 cm, lucrareafiind, însă, nedatată, a fost realizată în anii de maturitate ai pictorului, respectiv 1907-1908.

După această creație- ea însăși o… sărbătoare, Luchian schițează desenul pentru un tablou în ulei, păstrat pe spatele cartonului utilizat mai târziu pentru a picta „Vasul cu flori” din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.

„Când pictează această acuarelă, Luchian are aproape 40 de ani și nu mai este tânărul dandy din prima tinerețe, când irosea o avere și participa la asemenea evenimente mondene, locuind chiar în casa achiziționată în 1896, la Șosea, în rondul II. De altfel, chiar din 1894, el devine participant activ și reprezentativ la viața cafenelei artistice din capitală.

În opinia criticilor, impresionante la această capodoperă sunt culoarea, lumina, umbrele colorate, complexitatea și gradul înalt de dificultate al compoziției, virtuozitatea tehnică, spontaneitatea deplină (se știe că tehnica acuarelei nu permite reveniri). Construcția spațială evoluează pe diagonalele de adâncime, cea descendentă, numită și diagonala tragică, fiind direcția pe care înaintează spre prim plan, la pas și într-o dispoziție senină, cu totul lipsită de dramatism, unul dintre echipaje.

„O asemenea structură compozițională a fost des utilizată și adaptată motivului de Nicolae Grigorescu, pictor față de care Luchian a avut, întreaga viață, un adevărat cult. Dacă vestimentația, accesoriile de tip pălărie, umbrelă, ghirlande de flori, precum și caii, pe care Luchian i-a îndrăgit nespus, sunt redați cu detalii, unele chiar pitorești, chipurile oamenilor sunt abia schițate sau chiar neconturate. Pictorul a fost interesat de exuberanța unei zile în care oamenii se bucură de frumos, de iubire, de viață”, declara, oarecând, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu. 

 O pictură care… radiază, care inspiră, care „grăiește” prin culoare, redând sublim atmosfera Micului Paris, într-un moment de Sărbătoare Națională- Ziua Regalității și Ziua Independenței de Stat.

 Contemplați și bucurați-vă!

Foto: Ziare.com

Articolul Batalia cu flori la sosea- traditia unei sarbatori, in cea mai frumoasa acuarela din arta romaneasca apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.