Spectacolul Conu Leonida (1880 – 2023) de Ion Luca Caragiale, va fi prezentat în premieră de Teatrul Stela Popescu pe 27 aprilie 2023, ora 19, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu. Alături de regizorul Radu Popescu, din echipa de creaţie mai fac parte Kimberly Vintilă – scenografia, Bogdan Marinescu – muzica, Diana Butnaru – multimedia, iar în distribuţie îi puteţi revedea pe Ion Haiduc – Conul Leonida, Manuela Hărăbor –  Efimița, Ana Maria Ivan – Safta / Bețivul.

            Regizorul Radu Popescu declara : „Având în vedere presiunea istoriei culturale pe care Conu Leonida o aduce cu sine, am ținut cont de faptul că pe lângă montările de referință din vechime, există și o sumă de încercări care mai de care mai ”originale” care interpretează partitura clasică în maniere care nu fac un serviciu intenției inițiale a autorului, aceea de satiră socială în registru comic. Constatând o inflație de producții în teatrul contemporan românesc care încearcă să șocheze cu orice preț sau să stoarcă originalitate, consider că producția noastră trebuie să se reîntoarcă la o montare în cheie clasică. Ne ajută mult distribuția, care se compune de doi actori cu mare experiență scenică, într-o combinație originală – Ion Haiduc și Manuela Hărăbor, secondați de o actriță foarte talentată din generația tânără, Ana-Maria Ivan. Am gândit o montare care se concentrează pe jocul actorilor și pe punerea acestora în valoare într-un decor și costume clasice, care își propun să remonteze atmosfera mahalalei din vremea lui Caragiale. Ne-am propus să amplificăm durata textului,  jucându-ne cu percepția timpului și așteptările spectatorului pe mai multe paliere, începând cu folosirea pauzelor, a momentelor de liniște și a dialogului non-verbal.

Cum să fii fericit în viață? Pare simplu atunci când ai un cămin primitor și comod, ceva bun de pus pe masă, o soție grijulie și bună gospodină sau un soț hâtru și cu experiență de viață… doar să nu te preocupe politica… Pentru că atunci, în cele mai întunecate momente ale nopții, fandacsia și ipohondria pot să izbească cu putere, de unde nu te aștepți… Conu’ Leonida este un „monstru sacru” al lumii noastre teatrale. Dar înainte de a fi un monstru, este un om prins în plasa informațiilor care vin peste el din mass-media, care îi distrug lui și Efimiței liniștea somnului și a gândului. La 1880, ca și în 2023, asistăm la o veșnică poveste a societății noastre în care ”tot ce-i românesc nu piere”.

            Cei trei actori din distribuţie mărturiseau înainte de premiera : Manuela Hărăbor – “O propunere la care nu m-am așteptat. O provocare. O bucurie să mă întâlnesc din nou cu un personaj al lui Caragiale.” Ana Maria Ivan : „Primul Caragiale , primul travesti, o nouă provocare pentru care sunt recunoscătoare.” Ion Haiduc – “Întâlnirea cu Leonida şi cu reacţiunea lui este complicată, având în vedere că, dincolo de faptul că vorbim despre Caragiale, avem în spate o umbră extraordinar de mare a înaintaşilor în acest rol, care n-au fost puţini şi au fost, poate, cei mai mari actori ai naţiei noastre. Şi atunci, această moştenire te apasă extraordinar… Iată de ce întâlnirea mea cu acest personaj a creat pentru mine o complexitate de frici, de încercări, de provocări, începând cu faptul că textul trebuie spus ad litteram cum l-a scris Caragiale. El este de o particularitate extraordinară şi… ăsta este şi parfumul…”

            Vă invităm la o revizitare a celebrului text al lui I.L.Caragiale Conu Leonida faţă cu reacţiunea, în cheia anului 2023.

Acces 12 +

Durată: 60 de minute, fără pauză

Prima reprezentație: București, 7 aprilie 2023, ora 19:00 – Palatul Național al Copiilor, Sala mică

Premiera oficială : Bucureşti, 27 aprilie 2023, ora 19 – Teatrul Nottara, sala Horia Lovinescu

Bilete pe: www.teatrulstelapopescu.rowww.mystage.ro , www.iabilet.ro și theatrum.ro

www.teatrulstelapopescu.ro

www.facebook.com/TeatrulStelaPopescu

www.instagram.com/teatrulstelapopescu

Articolul Conu Leonida (1880 – 2023), in premiera pe 27 aprilie pe scena Teatrului Nottara din Bucuresti apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.