CONVERSATII LA MUZEU: Martie – Semnificatii ale regenerarii si celebrarea femininului

Muzeul Național Cotroceni, un spațiu emblematic al dezbaterii și dialogului artistic, reia seria conferințelor tematice Conversații la muzeu inițiate în 2018. Astfel, marți, 7 martie 2023, ora 18.00, în Salonul Cerchez, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii, se va desfășura prima întâlnire din acest an, cu tema: Martie – Semnificații ale regenerării și celebrarea femininului.

Conferința va fi susținută de doamna Cristina Bogdan, Decan al Facultății de Litere a Universității din București, scriitor și antropolog, redactor pentru mai multe volume colective în limbile română și franceză, autoare a numeroase articole și studii de istorie culturală și antropologie, și va fi moderată de domnul Matei Martin – realizator de emisiuni la Radio România Cultural și redactor-șef al revistei Observatorul Cultural.

 Discuțiile se vor axa pe simbolurile asociate lunii martie și începutului de primăvară: Mărțișorul – împletirea purității și a frumuseții (albul) cu forța vitalității (roșul) –, în continuare foarte actual, cu rol pozitiv și aducător de noroc, chiar dacă funcția lui a trecut de la magic la social; ritualurile de trecere la noul an agrar, ce prefigurează belșug și rod bun, sau îmblânzesc imprevizibilul (perioada 1-9 martie, denumită și perioada babelor); celebrarea femininului – evenimente sociale și istorice care marchează această perioadă ca timp al victoriei femeilor în lupta de emancipare, prin câștigarea unor drepturi, precum dreptul la vot sau la educație.

Despre proiect: Conversații la muzeu este un program-cadru conceput pentru a evoca, prin intermediul unor discuții deschise și pline de substanță, evenimente relevante din istorie, momente speciale, proiecte și idei despre evoluția societății românești.

București Business se numara printre partenerii media ai Muzeului National Cotroceni.

Articolul CONVERSATII LA MUZEU: Martie – Semnificatii ale regenerarii si celebrarea femininului apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.