Cum sa ai o alimentatie bogata in vitamine si legume

Conform tuturor surselor medicale, o alimentatie echilibrata, din care nu lipsesc vitaminele și legumele, impreuna cu activitatea fizica constanta, alcatuiesc ingredientele unei vieti sanatoase. Cum facem, insa, ca alimentatia noastra sa respecte aceste principii, mai ales intr-o lume a tentatiilor de toate felurile. Noi credem ca o buna organizare poate fi decisiva in acest caz. Organizarea este importanta nu doar in planificarea meselor, ci si in modul in care ne alcatuim meniul si facem cumparaturile. Iata cateva sfaturi care pot conduce spre introducerea cat mai multor vitamine si legume in dieta voastra:

Creati un mic dejun bazat pe fructe, seminte, cereale si lactate! Denumit si micul dejun al campionilor, combinatia de fructe, iaurt, seminte si cereale integrale este o alegere buna cu care sa va incepeti dimineata. Pentru el, veti avea nevoie de iaurt grecesc, fructe de sezon la alegere – mere, pere, prune, gutuie, struguri, portocale sau banane – fulgi de ovaz integrali, o lingurita mix de seminte si optional o lingurita de miere.

Construiti o farfurie de pranz in care legumele sa fie vedeta! Specialistii in nutritie au aratat ca farfuria perfecta este cea in care legumele ocupa jumatate din cantitatea de alimente, iar restul este reprezentat de proteine (25%), carbohidrati (12,5%) si grasimi (12,5%). Respectand aceasta formula, farfuria voastra la pranz ar trebui sa contina legume (fara amidon) gatite in mai multe feluri – la cuptor, trase la tigaie, facute la abur – sau o combinatie de frunze verzi si legume crude (salata), alaturi de carne (peste, pui, porc, vita). Toate, servite cu putin orez, bulgur sau cartofi. In cazul acestora din urma, cuvantul de ordine este putin! Daca iti este greu sa te organizezi cu cumparaturile, cora iti economiseste timpul cu ajutorul caserolelor gata de gatit. Acestea au cantitatea necesara de legume si proteine, astfel incat tu nu trebuie sa-ti mai bati capul cu cantitatile si combinatia de legume.

Optati seara pentru o salata cu multe frunze si legume si o bucatica mica de carne la gratar! Seara, cantitatea de mancare trebuie sa fie rezonabila, iar farfuria sa fie dominata de salata. Carnea ar trebui sa nu depaseasca 200-250 de grame.

Gustarile sa fie bazate pe legume! Daca intre mese simtiti nevoia sa mai mancati ceva, eliminati orice tentatie de snack bogat in calorii si ramaneti pe snack-uri sanatoase. Care sunt acestea? Spre exemplu: betisoare de morcov, telina, florete de brocoli sau conopida, felii de gulii sau mar. La acestea puteti adauga cateva migdale, nuci sau alune.