Stiai cat de importante sunt legumele in alimentatie?
In fiecare articol, carte sau interviu cu orice nutritionist regasim o recomandare comuna: sa mancam cat mai multe legume. Te-ai intrebat, vreodata, de ce acesta este o idee care are parte de aprobare unanima? De ce specialistii, care pot avea teorii diferite despre o multime de lucruri referitoare la regimul alimentar, sunt toti de acord ca legumele au efecte extrem de benefice? Iata cateva dintre cele mai importante motive care stau la baza acestui consens:
● Cele mai multe legume sunt in mod natural sarace in grasimi si calorii.
● Legumele sunt surse importante de multi nutrienti necesari organismului nostru, inclusiv potasiu, fibre alimentare, acid folic. vitamina A si vitamina C. Dietele bogate in potasiu pot ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase.
● Fibrele alimentare din legume, ca parte a unei diete generale sanatoase, ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si poate reduce riscul de boli de inima.
● Fibrele sunt, de asemenea, importante pentru functionarea corecta a intestinelor.
● Alimentele care contin fibre, cum ar fi legumele, ajuta la furnizarea unei senzatii de satietate cu mai putine calorii.
● Folatul (acidul folic) ajuta organismul sa formeze globule rosii.
● Vitamina A mentine ochii si pielea sanatoase si ajuta la protejarea impotriva infectiilor.
● Vitamina C ajuta la vindecarea taieturilor si ranilor si mentine dintii si gingiile sanatoase.
● Cercetarile arata in mod constant ca persoanele care mananca cel putin 5 portii de legume pe zi au cel mai mic risc de a face multe boli, inclusiv cancer si boli de inima.
● Vitamina K este un nutrient pe care il puteti gasi in legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale sau napii, si este importanta deoarece poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Asadar, ai toate argumentele pentru a respecta sfaturile nutritionistilor cu privire la consumul de legume. Desigur, in magazinele cora vei gasi o selectie extrem de variata de legume proaspete, din care poti alege dupa gusturile tale si in beneficiul sanatatii organismului tau.