SOMNUL BEBELUSILOR, PIATRA DE INCERCARE A PARINTILOR

Portrait of cute newborn baby girl, sleeping an lying on sofa indoors at home.

a Portrait of newborn baby girl, sleeping an lying on sofa indoors at home.

   

In primii ani de viata ai copilului, somnul are un rol esential in dezvoltarea sa.

Nu doar ca ii asigura odihna necesara, dar contribuie major la formarea si  functionarea optima a conexiunilor neuronale. Insa, de multe ori, a ajuta un bebelus sa adoarma nu este cea mai usoara sarcina. Cu atat mai mult atunci cand acesta este foarte obosit, misiunea se poate dovedi foarte dificila. Suprastimularea este unul dintre fenomenele care afecteaza cel mai mult capacitatea bebelusului de a adormi, mai ales in primul an de viata. Iata cateva sfaturi care iti vor fi de ajutor.

In primul rand, sa nu crezi ca solutia pentru un bebelus obosit este sa il obosesti si mai tare. Zgomotele puternice, leganatul agitat sau joaca nu fac decat sa ii faca si mai dificil efortul de a adormi, pentru ca toate acestea contribuie tocmai la suprastimularea care ii intarzie intalnirea cu somnul. Dimpotriva, o solutie mult mai buna este sa cauti metode de a-l linisti, poate chiar a-l plictisi, astfel incat micutul tau sau sa se indrepte, incet-incet, catre starea de relaxare. Canta-i incetisor o melodie ale carei versuri se repeta (o optiune excelenta este celebra ”Un elefant se legana pe o panza de paianjen”).Daca tot am amintit despre leganat, poti incerca si aceasta metoda, insa pe un ritm lent, fara miscari puternice care sa il agite si mai tare.

Celebrul ”zgomot alb”, care ii aminteste de sunetele pe care le auzea atunci cand se afla in uter, reprezinta o alta solutie testata cu succes de multe mamici. Nu este nevoie sa dai drumul la uscatorul de par, la aspirator sau la masina de spalat pentru a-i oferi aceasta ambianta sonora, vei gasi pe internet clipuri care au inregistrate aceste zgomote pe durata a catorva ore.

Multi bebelusi, mai ales in primele luni de viata, se pot simti mai linistiti si mai in siguranta daca sunt infasati usor, cu tesaturi elastice, care le ofera si o oarecare libertate de miscare. Merita sa testezi daca si copilul tau are aceasta preferinta.

Lumina din camera este si ea foarte importanta, mai ales la reprizele de somn de peste zi. Incearca sa faci incaperea cat mai intunecoasa, cu ajutorul unor draperii inchise la culoare. Acestea ii vor induce starea de repaus si il vor ajuta sa adoarma mai repede.