Sfaturi pentru proaspete mamici

Ati trecut cu bine peste momentul nasterii si ati ajuns acasa cu bebelusul. Acum incepe cu adevarat viata de parinti si nu de putine ori va veti surprinde coplesiti de oboseala, de teama de a nu gresi, de grija alegerilor pe care trebuie sa le faceti. Oare fac bine? Oare sunt cel mai bun parinte pentru copilul meu? Vestea buna este ca nimeni nu este ferit de astfel de ganduri, vestea proasta este ca aceste intrebari va vor urmari ca o umbra toata viata de parinte. Nu va speriati, nu este nimic in neregula cu noile framantari, ele sunt doar parte din noua voastra viata de parinti. Si pentru ca venirea acasa cu un bebe nou  este in foarte multe familii si momentul in care mama sau soacra sau amandoua vin sa ajute, este foarte probabil ca din aceasta coabitare sa rezulte multe ciocniri de viziuni si informatii. Cum mama este emotional cea mai afectata, atat de bulversarile hormonale cat si de perioada dificila de adaptare la un nou stil de viata, in fata presiunilor de tot felul, proaspetele mamici au nevoie sa stie ca ceea ce fac si ceea ce simt este perfect in regula. Cele mai des intalnite framantari sunt generate de : 

Bebelusul nu doarme. Cum bebelusii nu au distinctia zi-noapte, este foarte posibil ca noptile din primele trei luni ale bebelusului sa fie cat se poate de albe si de lungi. Nu este nimic in neregula cu asta, asa cum nu este nimic in neregula ca bebelusul sa aiba cel putin un episod major de plans inainte de primul interval de somn. Va trece un pic de timp pana cand acesta va invata un program de somn, iar plansul este o forma de comunicare a bebelusului de care nu trebuie sa va fie teama. Daca stiti ca motivele de plans nu sunt legate de hrana, daca copilul nu da niciun semn de boala sau alt disconfort, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa acceptati plansul copilului si sa ramaneti aproape de el. De asemenea, pentru a evita suprastimularea bebelusului in timpul zilei, asigurati-va ca acesta are suficiente reprize de somn. Puteti incepe cu regula celor 90 de minute – copilul se pune la somn dupa cel mult 90 de minute de activitate  – si apoi ajustati in functie de nevoile propriului bebelus. 

Bebelusul nu mananca suficient. Despre cat si cum mananca bebelusul s-au scris carti intregi. Ceea ce trebuie sa retineti este ca, chiar daca vi se pare ca nou nascutul nu mananca bine, nu ia suficient in greutate, este multe sub graficul de crestere, la un moment dat, totul se va regla. Cel mai important indicator ca starea lui este buna si ca directia in care mergeti este una corecta este cresterea in lungime si modul in care comunica. Daca este activ, prezent si doarme un numar suficient de ore, iar medicul pediatru il evalueaza ca fiind sanatos, relaxati-va! Vor veni si timpuri mai bune cand va manca bine si de toate.

Bebelusul nu este bine imbracat. Nu, bebelusii chiar nu au nevoie sa stea in casa cu 2 randuri de haine si cu caciulita in cap. Supraincalzirea nou nascutului este la fel de grava ca expunerea la frig a copilului mic. Un costumas din bumbac si un body sunt arhi suficiente daca in casa aveti o temperatura de 20-21 de grade. Atunci cand il scoateti afara, daca nu este iarna, reperul sunteti chiar voi. Imbracati copilul asa cum va imbracati pe voi. In cazul in care este iarna, recomandat este sa aveti plimbari scurte cu un carut cu invelitoare de iarna si copilul imbracat in straturi. Daca aveti un sistem de purtare, atunci plimbarile pof fi mai lungi.