PRIMELE ANTRENAMENTE LA OLITA: CUM SA DEPASESTI USOR ACEASTA PROVOCARE
Momentul in care ii faci copilului tau cunostinta cu olita reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. este important sa nu grabesti si sa nu fortezi acest proces si sa ai incredere ca micutul tau se va descurca de minune, atunci cand va fi cu adevarat pregatit. Iata cateva sfaturi ale specialistilor, care te vor ajuta sa gestionezi cat mai usor aceasta situatie:
Nu fi frustrata daca lucrurile dureaza mult. Adaptarea la olita poate dura aproximativ un an, potrivit unui studiu de la Colegiul Medical din Wisconsin.
Cheia pentru succesul antrenamentului la olita este rabdarea si constientizarea faptului ca toti copiii ating acest punct in ritmul lor. Diferite strategii functioneaza cu diferiti copii, asa ca este important sa observi si sa aplici ce i se potriveste cel mai bine copilului tau.
Pana la varsta de aproximativ 20 de luni, copiii mici inca fac pipi frecvent, dar odata ce pot ramane uscati o ora sau doua, este un semn ca isi dezvolta controlul vezicii urinare si devin pregatiti fizic pentru antrenamentul la olita.
Cand copilul tau incepe sa transmita ca are nevoi fiziologice, verbalizand sau aratandu-ti acest lucru prin gesturi sau prin expresiile fetei, este un semn destul de clar ca momentul mult asteptat in care este pregatit se afla la orizont.
Joaca-te cu aspectele pozitive ale mersului la olita. Înainte de prima incercare, evidentiaza beneficiile folosirii toaletei. Ai putea spune: „A purta lenjerie intima este distractiv!” sau „Destul de curand vei putea sa tragi apa, la fel ca mami si tati!”
Transmite-i copilul tau ca ii sustii efortul de maturizare, laudandu-l pentru diferitele sale achizitii, precum faptul ca bea dintr-o ceasca fara a varsa si imparte jucarii cu un prieten. Cu toate acestea, nu cere prea multa sofisticare – daca se simte presat sa performeze, poate incepe sa tanjeasca dupa zilele mai simple ale copilariei sale si sa actioneze in consecinta.
Alege olita potrivita. Cauta un model care sa fie durabil si care sa nu se rastoarne cand copilul se ridica pentru a-si verifica progresul. Unii copii refuza olita „de bebelus” si cer sa o foloseasca pe cea „pentru copii mari”. În acest caz, cumpara un scaun pentru olita care se ataseaza la toaleta. In magazinele cora poti gasi modele dintre cele mai diverse, pentru a face alegerea cea mai potrivita pentru copilul tau.